marți, 24 aprilie 2012

Cum poţi prelungi viaţa bateriei unui telefon,laptop sau alte gadgeturi


Bateriile Li-Ion sunt în prezent alegerea preferată pentru alimentarea dispozitivelor electronice de tot felul, începând ce telefoane mobilecamere video sau laptopuri şi mergând până la jucării şi gadgeturi de mici dimensiuni, pentru care o sursă de energie compactă dar foarte puternică este absolut necesară.
Drept consecinţă mai toate cercetările efectuate în domeniul bateriilor au în centrul atenţiei tehnologia bateriilor cu litiu, îmbunătăţite constant de la un an la altul pentru extinderea capacităţii de stocare, găsirea unor modalităţimai eficiente şi mai economice de fabricaţie şi nu în ultimul rând creşterea duratei de utilizare.

Bateriile Li-Ion suportă un număr limitat de cicluri încărcare/descărcare
În medie o baterie Li-Ion asigură între 300 şi 500 cicluri complete de încărcare/descărcare, timp în care autonomia bateriei scade constant, până la mai puţin de 50% din capacitatea originală a bateriei, după care bateria poate fi considerată ajunsă la capătul ciclului de viaţă util.
Pentru menţinerea capacităţii de stocare la un nivel ridicat, pentru cât mai multe cicluri de reîncărcare, este de preferat să nu încărcăm bateria la capacitate maximă şi să evităm pe cât posibil ajungerea la o descărcare completă, situaţie în care mecanismele automate de protecţie duc la închiderea dispozitivului alimentat de aceasta. Explicaţia pentru alegerea unui asemenea tipar de utilizare este faptul ca electrozii unei baterii Li-Ion, confecţionaţi în mod tradiţional din grafit, sunt supuşi unui stres suplimentar atunci când sunt împinşi către extremele unui ciclul maxim de încărcare, respectiv descărcarea până la limita maximă admisă de tehnologie, ambele ducând la o degradare mai rapidă a bateriei.
Bateriile Li-Ion nu au " memorie"
Bateriile Li-Ion nu cad victime ale efectului de memorie, întâlnit la bateriileNi-Cd de generaţie mai veche, motiv pentru care nu trebuie să ne temem că vom degrada autonomia unui telefon sau laptop, dacă îi reîncărcam bateria mai des. Singurul efect de memorie pe care am putea să îl întâlnim este legat de dereglarea cronometrului care arată timpul de lucru rămas, eroare ce poate duce la oprirea prematură a laptopului. Această problemă poate fi remediată cu un singur ciclu complet de încărcare şi descărcare a bateriei, ce va permite recalibrarea cronometrului pentru a reflecta din nou autonomia reală a bateriei.
Temperaturile ridicate, inamicul principal pentru bateriile Li-Ion.
Temperatura de stocare şi exploatare a bateriilor Li-Ion este una din variabilele care diferă cel mai mult, depinzând de factori ca tipul de echipament şi felul cum este proiectat sistemul de ventilaţie, dar şi obicieiurile fiecărui utilizator.
Este lesne de înţeles că un laptop bine ventilat, dar aşezat în mod frecvent pe suprafaţa unei pături sau plapumă va avea mari probleme în ceea ce priveşte răcirea eficientă a componentelor.
Supraîncălzirea repetată componentelor interne, deşi poate nu va duce la instabilitate sau defectarea acestora, are drept rezultat producerea decăldură reziduală ce se transmite mai departe către bateria Li-Ion. În aceste condiţii o îmbătrânire prematură a bateriei Li-Ion este un deznodământ inevitabil, ce poate fi atribuit într-o bună măsură neglijenţei utilizatorului şi nu vreunui viciu de fabricaţie a bateriei.
În mod paradoxal, temperaturile scăzute au efectul de a amplifica rezistenţa internă a bateriei şi pot face temporar inutilizabile bateriile cu un grad moderat de uzură. Prin contrast, bateriile Li-Ion foarte uzate pot fi readuse la viaţă temporar prin încălzire, însă din nou efectul este doar unul temporar, iar procedeul duce în cele din urmă la distrugerea definitivă a bateriei.
REZUMAT:
  • Evitaţi trecerea frecventă a bateriei prin cicluri complete de încărcare/descărcare. Nu lăsaţi bateria să se descarce complet şi încărcaţi-o ori de câte ori aveţi ocazia, dar nu până la capacitatea maximă.
  • Pentru o afişare corectă a autonomiei rămase, este bine ca bateriile pentru laptop sa treacă printr-un ciclu complet de reîncărcare, odată la 30-50 încărcări parţiale.
  • Menţineţi bateria Li-Ion la o temperatură pe cât posibil sub pragul de 25°C. Nu lăsaţi telefonul la soare, scoateţi bateria din laptop atunci când folosiţi adaptorul AC pe perioade mari de timp sau măcar asiguraţi o ventilaţie adecvată.
  • Depozitaţi bateria parţial încărcată şi la o temperatură ambiantă redusă, atunci când aceasta nu va fi utilizată o perioadă mai mare de timp.
  • Evitaţi să cumpăraţi baterii de rezervă. Bateriile Li-Ion îmbătrânesc în timp, chiar daca nu sunt utilizate. Dacă aveţi o baterie de rezervă, este bine să o depozitaţi într-un mediu favorabil, pentru a încetinii cât mai mult pierderea capacităţii de stocare a energiei
                                                                                        Sursa:batteryuniversity.com



luni, 23 aprilie 2012

Apple lanseaza iCam


duminică, 22 aprilie 2012

Ziua Planetei Pământ


În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUAîntr-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970[1], cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări[2] au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

luni, 9 aprilie 2012

Cum sa convingi politia sa raspunda la un apel 112

Georges Philips, un barbat de o anumita varsta, care traia in Vancouver,
se pregatea de culcare cand sotia ii spuse ca a lasat lumina aprinsa incurte. Cand Georges s-a dus s-o stinga, a vazut ca hotii ii furau dincurte si din gradina. A sunat repede la Politie si a fost intrebat dacahotii au intrat in casa si l-au atacat.Nu, raspunde el, dar continua sa-mi fure din curte si din gradina.Operatorul ii raspunse: Ne pare rau, dar toate masinile de patrulare suntpe teren. Incuiati-va in casa si vom trimite pe cineva cand se intoarce lasediu.Georges spuse: “OK” si inchise. A stat vreme de 30 secunde si a sunat dinnou la Politie:- Buna seara, tocmai v-am sunat inainte sa va spun de hotii din curte… Nuva mai faceti griji si nu mai trimieti pe nimeni sa verifice. Tocmai i-amimpuscat! si inchise telefonul.In urmatoarele 5 minute, 6 masini de Politie, o echipa de tragatori deelita, un elicopter, 2 camioane de Pompieri, o Salvare si Seful Politieilocale erau la fata locului, reusind sa prinda hotii in flagrant delict.Un politist ii spuse: Credeam ca i-ati impuscat…La care Georges raspunse: Si eu credeam ca nu aveti pe nimeni disponibil…

vineri, 6 aprilie 2012

Descoperirea facuta din greseala care va schimba viitorul. Ce s-a gasit in casa lui Osama bin Laden


Serviciile secrete pakistaneze au gasit in casa unde se ascundea Osama bin Laden inainte sa moara doua Biblii care contin codurile secrete ale atacurilor teroriste pe care acesta le avea in plan.
Bibliile au fost gasite in casa din Abbottabad, Pakistan, unde bin Laden a fost ucis in luna mai a anului trecut.
Cele doua carti sfinte au fost gasite de muncitorii trimisi sa distruga cladirea unde temutul lider terrorist si-a petrecut ultimele zile.
Surse au dezvaluit pentru presa din Regat ca mai multe pagini sunt indoite. In plus, Osama subliniase pasaje intregi de text.
Serviciul de securitate pakistanez ISI studiaza in prezent Bibliile in incecarea de a afla mai multe despre planurile teroristului.
Bin Laden, mort la varsta de 58 de ani, era obsedat de uciderea dusmanilor crestini, iar serviciile secrete pakistaneze cred ca pasajele subliniate reprezinta codurile pentru atacuri teroriste trecute si viitoare.
O alta teorie a serviciilor secrete spune ca Osama cauta texte crestine pentru a-si justifica actiunile teroriste.
Bibliile erau in limba engleza, a declarat un ofiter al serviciilor serete pakistaneze pentru The Sun.
CIA-ul va vrea cu siguranta sa intre in posesia celor doua Biblii, insa cererea va fi cel mai probabil respinsa, avand in vedere ca relatiile dintre SUA si Pakistan s-au deteriorat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click click

Da un like!