luni, 30 ianuarie 2012

Sfarsitul internetului liber

Statul Romaniei n-ea demonstrat ca este de C*CAT!



Simplul ''copy-paste'' ne poate duce la inchisoare!
Pagina de facebook a actiunii!



Romania a semnat anul trecut cateva sute de tratate 
internationale. Unele minore, altele importante. Unele semnate pentru ca trebuia, altele semnate ca sa dam bine in fata aliatilor nostri traditionali. Servilismul autoritatilor romane ne-a impins insa, la inceput de 2012, spre semnarea unui tratat controversat, la care unele tari europene au renuntat. Noi am facut ce ni s-a cerut.


Probabil ca ati auzit in ultimele zile vorbindu-se despre efectele importante pe care semnarea de catre mai multe tari a tratatului ACTA le va aduce in internet. Unii au vorbit despre finalul internetului liber, asa cum il stim, altii au adus in discutie ideea unui pericol iminent la adresa intimitatii cetatenilor. Dezbaterea a adus oameni in strada, amenintari si fapte din partea grupului Anonymus, care a lansat un atac sustinut de tip denial-of-services la adresa mai multor institutii si companii americane. In Polonia, mii de oameni au demonstrat in strada impotriva tratatului.


Important de precizat este faptul ca Romania este unul dintre statele semnatare ale acordului. Spre deosebire de noi, Germania, Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia n-au semnat tratatul. Si n-au facut-o pentru ca l-au considerat prea dur. De ce?


Potrivit documentului tradus de Asociatia pentru Tehnologie si Internet, “ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul, negociat de catre un numar redus de tari, in coordonare cu anumite segmente ale industriei, este controversat atat din punct de vedere al procesului de elaborare, cat si in ceea ce priveste continutul sau”.


Documentul vorbeste despre amenintari la adresa libertatii de exprimare si a accesului la cultura, despre pericole pentru viata privata, obstacole in calea inovarii, efecte negative asupra comertului si multe alte consecinte negative importante ale adoptarii ACTA ca masura de protectie a proprietatii intelectuale in statele semnatare. Ca urmare a acestor efecte, documentul solicita Parlamentului European sa voteze impotriva ACTA in cadrul viitoarei proceduri europene de ratificare a tratatului.


Versiunea finala a ACTA este foarte diferita de variantele de lucru initiale, care ar fi fortat statele semnatare sa deconecteze de la internet utilizatorii care ar fi fost prinsi in mod repetat ca pun la dispozitia altor utilizatori continut asupra carora nu aveau drept de autor. Uniunea Europeana a rezistat in trecut presiunilor facute de Statele Unite si a respins aceasta forma a tratatului si ideile care il insoteau, printre care si incriminarea folosirii camerei telefoanelor mobile in salile de cinema.


Astazi, insa, Commisia Europeana posteaza pe propriul sau site documente care arata faptul ca este de acord cu ACTA. E de citit, in acest sens, documentul privind “cele 10 mituri despre ACTA”.


Pentru cei interesati, versiunea integrala a ACTA poate fi consultata aici.


Discutia ramane aprinsa, iar noi promitem sa revenim asupra subiectului, mai ales ca ACTA promite sa ne puna la zid din multe puncte de vedere in viitorul apropiat. Gratie grabei cu care autoritatile romane au semnat tratatul, Romania are toate sansele sa fie inclusa in primul val al cobailor ACTA
 Sursa.

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click click

Da un like!